



11<sup>th</sup> Meeting of Forum of the Election Management Bodies of South Asia (FEMBoSA)

## AGENDA

## Theme: "Use of Technology in Elections"

11<sup>th</sup> August 2021 (Wednesday) Thimphu: Bhutan

Hosted by Election Commission of Bhutan



## FORUM OF THE ELECTION MANAGEMENT BODIES OF SOUTH ASIA

## Thimphu: Bhutan



General Session		
IST (GMT +5:30)	Activities	
09:00 AM	Enable the Zoom Link	
10:00 - 10:30 AM (30 minutes)	<b>Opening Ceremony</b> National Anthems of all FEMBoSA Member Countries	
10:30 - 10:45 AM (15 minutes)	Welcome Address Mr. Dawa Tenzin, Hon'ble Election Commissioner Election Commission of Bhutan	
10:45 - 10:55 AM (10 minutes)	Stewardship Report Shri Umesh Sinha, Secretary General Election Commission of India	
10:55 - 11:10AM (15 minutes)	Address by Chairperson, FEMBoSA H.E. Shri Sushil Chandra Hon'ble Chief Election Commissioner Election Commission of India	
11:10 - 11:15 AM (5 minutes)	<ul> <li>Handing over of Chairmanship to the ECB         <ul> <li>H.E Major General Vetsop Namgyel, Ambassador of Bhutan to India to receive FEMBoSA Logo on behalf of Election Commission of Bhutan</li> <li>H.E. Shri Sushil Chandra Hon'ble Chief Election Commission of India</li> </ul> </li> </ul>	
11:15 - 11:30 AM (15 minutes)	Acceptance Statement by New Chairperson H.E. Sonam Topgay Hon'ble Chief Election Commissioner Election Commission of Bhutan	
11:30 - 11:35 AM	Virtual Group Photo (5 Minutes)	
11:35 - 11:50 AM	Tea Break/Coffee Break (15 minutes)	

Technical Session A (Technical Session A shall be chaired by Mr. Ugyen Chewang, Hon'ble Election Commissioner Election Commission of Bhutan)Experience sharing by the Heads of EMBs on the assigned topics in the context of COVID-19 Pandemic		
12:10 - 12:30 PM (20 minutes)	<b>Topic: Use of Technology in Election Management</b> Presentation: 5 minutesDiscussion: 10 minutesBrigadier General Shahadat Hossain Chowdhury (retd.)Hon'ble Election Commissioner <b>Election Commission of Bangladesh</b>	
12:30 - 12:50 PM (20 minutes)	<b>Topic: Use of Technology in Elections</b> <i>Presentation: 5 minutes</i> <i>Discussion: 10 minutes</i> Sri Sudeep Jain, Deputy Election Commissioner <b>Election Commission of India</b>	
12:50 - 01:10 PM (20 minutes)	Topic: Use of Technology for Improving Efficiency and Credibility of Elections Presentation: 5 minutes Discussion: 10 minutesMr. Ahmed Aneel, Director Information Communication and Technology Division Election Commission of Maldives	

01:10 - 01:30 PM (20 minutes)	Topic: Use of Technology to Improve the Capacity of Stakeholders in the Election Process Presentation: 5 minutes Discussion: 10 minutesMr. Komal Prasad Dhamala, Under Secretary 	
01:30 - 02:15 PM	Lunch Break (45 minutes)	
02:15 - 02:35 PM (20 minutes)	<b>Presentation by Pakistan</b> <i>Presentation: 5 minutes</i> <i>Discussion: 10 minutes</i>	
02:35 - 02:55 PM (20 minutes)	<ul> <li>Topic: Use of Technology in Media Monitoring including Social Media in Elections</li> <li>Presentation: 5 minutes</li> <li>Discussion: 10 minutes</li> <li>Mr. K.U.G.S.N. Kaluwewe, Additional Commissioner of Elections</li> <li>Election Commission of Sri Lanka</li> </ul>	
02:55 - 03:15 PM (20 minutes)	Topic: Use of Technology for enhancing Transparent, Accessible and Inclusive Voting Presentation: 5 minutes Discussion: 10 minutesMr. Ugyen Chewang, Hon'ble Election Commissioner Election Commission of Bhutan	
<b>NB:</b> 5 minutes each	NB: 5 minutes each is for MC to introduce the presenters and coordinate the	

discussion.

Technical Session B		
03:15 - 03:45 PM (30 minutes)	<ul> <li>Next Steps for 12<sup>th</sup> FEMBoSA         <ol> <li>Finalizing Host Country for 12<sup>th</sup> FEMBoSA</li> <li>Finalizing Theme for 12<sup>th</sup> FEMBoSA</li> </ol> </li> <li>Chair: H.E. Sonam Topgay         <ul> <li>Hon'ble Chief Election Commissioner</li> <li>Election Commission of Bhutan</li> </ul> </li> </ul>	
Technical Session C		
03:45 - 04:15 PM (30 minutes)	<ul> <li>Reading of the Thimphu Resolution to the Plenary Mr. Mani Kumar Ghalay, Chief Planning Officer Chief Rapporteur</li> <li>Adoption of Thimphu Resolution 2021</li> <li>Chair: H.E. Sonam Topgay Hon'ble Chief Election Commissioner Election Commission of Bhutan</li> </ul>	
04:15 - 04:30 PM	Tea Break/Coffee (15 minutes)	
Concluding Session		
04:30 - 04:50 PM (20 minutes)	<b>Concluding Remarks</b> (If it so pleases the Hon'ble Heads of EMBs)	
04:50 - 05:00 PM (10 minutes)	Concluding Remarks by the Chairperson H.E. Sonam Topgay Hon'ble Chief Election Commissioner Election Commission of Bhutan	
05:00 - 05:05 PM (5 minutes)	<b>Vote of Thanks</b> Mr. Phub Dorji, Director, Department of Civic & Electoral Training	